Trekvogeltelling 2017

Zaterdagmorgen 30 september 2017

Trekvogeltelling 2017

Europa telt massaal vogels op zaterdag 30 september en….. wij doen mee!

Vereniging Natuurbescherming Gorredijk (Geaflecht) en Vogelringstation Menork doen mee aan Europese vogelkijkdag

Op zaterdag 30 september kunt u samen met deskundige leden van natuurvereniging Geaflecht en vogelringstation Menork vogels waarnemen en tellen. U doet dit dan samen met meer dan 100 andere vogelwerkgroepen verspreid over ons land. In totaal tellen zij op ongeveer 150 verschillende plaatsen in Nederland zoveel mogelijk vogels.

Op plaatsen waar veel vogeltrek te zien is, tellen vogelkenners alle verschillende soorten en hun aantallen. Wij doen dit vanaf de polderdijk aan de Schipsloot in het gebied Venebuurt, met een ruim uitzicht op de Hege Geasten en de Bouwerspolder, waar ook veel vogels te zien zijn, als de trek door weersomstandigheden zou tegenvallen. Dus altijd de moeite waard om eens mee te maken. Te meer daar er ook trekvogels geringd zullen worden, als de weersomstandigheden daarvoor geschikt zijn. Een bijzondere gelegenheid om trekvogels eens van dichtbij te kunnen zien. Elk jaar doen vele tienduizenden vogelaars mee aan dit evenement, verspreid over 38 Europese landen. Aan het einde van middag verzamelt Vogelbescherming Nederland (in samenwerking met de vogeltrekwebsite www.trektellen.nl) de vogelgegevens uit heel Nederland. Elk jaar worden tienduizenden vogels gezien, met in sommige jaren aantallen van meer dan 600.000, verdeeld over meer dan 200 verschillende vogelsoorten. De hoeveelheid trekvogels is daarbij sterk afhankelijk van het weer.

Bent u geļnteresseerd en wilt u ook eens zien hoe het trektellen in zijn werk gaat of zelfs meetellen? Dan bent u op 30 september van 8 uur tot 12 uur van harte uitgenodigd ons te bezoeken in de Venebuurt. Om bij deze plek te komen, dient u in Terwispel de reed Kolderveen (aan de noordzijde van de Nieuwe Vaart) te volgen, tot net over de flapbrug, daar ziet u aan de rechterhand op de polderdijk de tellers wel staan. U kunt hier geen auto parkeren, die dient u achter te laten aan het begin van de onverharde weg, vandaar is het nog ongeveer 500 meter lopen. Beter is het om met de fiets te komen. Laarzen en een goede verrekijker zijn aan te bevelen.

Waar: Venebuurt bij Terwispel (bereikbaarheid zie afbeelding hiernaast)

Tijd: 8 – 12 uurHans Peeters van Vogelbescherming Nederland verzorgt presentatie

Dinsdagavond 7 november 2017 om 20.00 uur in de Skāns te Gorredijk

Hans Peeters van Vogelbescherming Nederland verzorgt presentatie

BEDREIGDE VOGELS

Een aantal vogelsoorten, waaronder akker- en weidevogels lijken in een vrije val terecht gekomen te zijn. Hun aantallen kelderen in ijzingwekkende vaart naar beneden. Dit is voor een belangrijke gedeelte te danken aan ons veranderende landschap, het geļntensiveerde boerenbedrijf en opstuwende economie. Ook op internationaal gebied hebben tal van soorten het moeilijk. Al sinds 1899 zet Vogelbescherming zich in voor vogels en hun leefgebieden. In de afgelopen decennia zijn er tal van successen geboekt. Een realistische kijk op vogelontwikkelingen met een positief einde.

Na de pauze.

HET NOORDELIJK GEVOEL

Hans en Nell Peeters stappen aan boord van de Ortelius en voeren van Hansweert in Zeeland naar Spitsbergen. Een zeetocht van ruim 3500 kilometer, die ruim 12 dagen duurt. Onderweg gaan ze aan land in Schotland om reusachtige zeevogelkolonies te bezoeken met ontelbare drieteenmeeuwen en zeekoeten. Een dag later doen ze Fair Isle (Shetland eilanden) aan en begeven zich tussen de papegaaiduikers. Dezelfde avond hebben ze op Mousa (Shetlands) een ontmoeting met honderden stormvogeltjes. Verderop naar het noorden zetten ze voet aan land op Jan Mayen. Inmiddels hebben ze de poolcirkel gepasseerd en zetten koers richting Groenland om er het pakijs op te zoeken. Vanaf nu is het speuren naar ijsberen en walrussen. Na een hevige storm bereiken ze uiteindelijk Spitsbergen. Daar raken ze diep onder de indruk van de uitgestrekte, serene natuur. Hier schijnt de zon 24 uur per dag.

Het vogelleven is er indrukwekkend en overweldigend. De meeste vogels zijn absoluut niet schuw, omdat ze nauwelijks mensen gewend zijn. Eiders broeden er zo ongeveer op je schoenen en kleurrijke koningseiders zitten op armlengte. Kleine jagers komen nieuwsgierig naderbij en kleine alken worden niet voor niets de pinguļns van het noorden genoemd. Nog maar niet te spreken over baltsende rosse franjepoten, rovende grote burgemeesters en sneeuwhoenders onder

DE SPREKER

Hans Peeters kijkt vanaf zijn tiende jaar naar vogels en noemt zichzelf een ‘beetje vogelgek’. Hij kan zich geen dag zonder vogels voorstellen en dat hoeft ook niet. Al meer dan een kwart eeuw werkt hij bij Vogelbescherming Nederland en is hoofdredacteur van het tijdschrift VOGELS. Tijdens zijn lezingen heeft hij aandacht voor de gehele natuur met een nadruk op vogels.

Peeters heeft een aantal boeken geschreven en honderden artikelen gepubliceerd over vogels en natuur.