Vogels tellen

zaterdag 3 oktober 2020

Vogels tellen

Vogels tellen met Natuurvereniging Geaflecht

en vogelringstation Menork

Op zaterdag 3 oktober kunt u samen met deskundige leden van vogelringstation Menork en natuurvereniging Geaflecht vogels waarnemen en tellen. U doet dit dan samen met meer dan 100 andere vogelwerkgroepen verspreid over ons land. In totaal tellen zij op ongeveer 150 verschillende plaatsen in Nederland zoveel mogelijk vogels.

Op plaatsen waar veel vogeltrek te zien is, tellen vogelkenners alle verschillende soorten en hun aantallen. Wij doen dit vanaf de polderdijk aan de Schipsloot in het gebied Venebuurt, met een ruim uitzicht op de Hege Geasten en de Bouwerspolder, waar ook veel vogels te zien zijn, als de trek door weersomstandigheden zou tegenvallen. Dus altijd de moeite waard om eens mee te maken. Te meer daar er ook trekvogels geringd zullen worden, als de weersomstandigheden daarvoor geschikt zijn. Een bijzondere gelegenheid om trekvogels eens van dichtbij te kunnen zien. Elk jaar doen vele tienduizenden vogelaars mee aan dit evenement, verspreid over 38 Europese landen. Aan het einde van middag verzamelt Vogelbescherming Nederland (in samenwerking met de vogeltrekwebsite (www.trektellen.nl) de vogelgegevens uit heel Nederland.

Bent u geïnteresseerd en wilt u ook eens zien hoe het trektellen in zijn werk gaat of zelfs meetellen? Dan bent u op 3 oktober van 8 uur tot 12 uur van harte uitgenodigd ons te bezoeken in de Venebuurt.

Om bij deze plek te komen, dient u in Terwispel de reed Kolderveen (aan de noordzijde van de Nieuwe Vaart) te volgen, tot net over de flapbrug, daar ziet u aan de rechterhand op de polderdijk de tellers wel staan. U kunt hier geen auto parkeren, die dient u achter te laten aan het begin van de onverharde weg, vandaar is het nog ongeveer 500 meter lopen. Beter is het om met de fiets te komen. Laarzen en een goede verrekijker zijn aan te bevelen.

Deze excursie is corona proof. Er is ruimte genoeg om de anderhalve meter maatregel te kunnen aanhouden. Mochten er onverhoopt toch problemen ontstaan dan zullen wij via de website (geaflecht.nl) je op de hoogte houden. Het is dus verstandig een paar dagen van tevoren even op de website te kijken

Datum: 3 oktober 2020

Waar: Venebuurt bij Terwispel (bereikbaarheid zie alinea hierboven)

Tijd: 8 – 12 uurPaddenstoelenexcursie

18 oktober 2020

Paddenstoelenexcursie

Na een aantal jaren van weinig paddenstoelen, door de droogte, lijkt dit jaar corona roet in het eten te gooien. Toch hebben we een datum geprikt voor een excursie, namelijk 18 oktober a.s. Als we dit zitten te schrijven, nemen het aantal besmettingen alweer drastisch toe, dat voorspelt weinig goeds voor de herfst, als we de geleerden mogen geloven. Op de website van de vereniging zullen we jullie op de hoogte houden of e.e.a. doorgang kan vinden.

De bedoeling is om dit jaar het Oude Bos in Wijnjewoude weer eens te bezoeken, een gebied welke rijk is aan paddenstoelen. We kunnen ons om 9.30 uur verzamelen bij de Skâns te Gorredijk, vanwaar we richting Wijnjewoude rijden. We verzamelen ons om 10.00 uur op het parkeerterreintje aan het einde van de Finne, vlak voor het Oude Bos. (coördinaten + 209.6 – 565.0).

Om niet voor verrassingen komen te staan en de corona maatregelen verantwoord op te kunnen volgen vragen we deze keer om je vooraf aan te melden bij Jet Hofstra: tel. 0516 462412/ 06 51977451 of via mail: jethofstra9@gmail.com

                                    Groetjes Immie en Marten Hunneman.

  • Datum: 18 oktober 2020
  • Waar: Het oude bos bij Wijnjewoude
  • Vertrek: Verzamelen bij de Skâns te Gorredijk 9.30. Graag zoveel mogelijk met eigen ver voer
  • Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro.