Voor het jaar 2024 hebben wij weer een keur aan lezingen en excursies kunnen organiseren. Op deze pagina leest u alles over de inmiddels vastgelegde activiteiten.  
In de maanden juli en augustus zijn er géén activiteiten.

14 september 2024

Excursie Biodiversum Peter de Boer . 
www.biodiversum.nl

Vele mensen hebben de mond vol over de achteruitgang van de biodiversiteit in het Nederland van anno 2024. Toch zijn veel gebieden geschikt om omgevormd te worden tot een gebied met een veel hogere ecologische waarde dan de bekende strakke grasmatten of versteende terrassen. Gebieden met een hoge ecologische waarde hoeven zeker niet allemaal grote aaneengesloten natuurgebieden te zijn. Ons land zit namelijk vol met allerlei randjes en overhoekjes die zich uitstekend lenen om tot een Biodiversum of “ecologisch paradijs” omgevormd te worden. Geschikte gebieden zijn zowel de (kleine) tuin bij een particulier, de overhoekjes in een dorpswijk of de niet-bebouwde of verharde delen van een bedrijventerrein.

De volgende vraag is dan vaak: “Ja, maar hoe leg je dan zo’n Biodiversum dan aan?”. Peter de Boer, misschien beter bekend als de libellenman, is iemand die daarvoor bij hem thuis, als voorbeeldproject, een gebied van circa 1 hectare heeft omgevormd tot zo’n Biodiversum. Als ecoloog die al 40 jaar praktisch bezig was zelfs hij enorm verrast hoe snel de natuur kan reageren als er aan bepaalde basisvoorwaarden wordt voldaan. Zo wisten de zeldzame Gevlekte witsnuitlibel en Grote gerande oeverspin (de grootste spin van Nederland) zijn poelen reeds te vinden. Peter wil graag zo breed mogelijk tonen wat er in de praktijk mogelijk is om zelf de natuurwaarde van de eigen leefomgeving te verhogen. Daarom heeft hij ons uitgenodigd om zijn voorbeeldproject bij hem thuis te komen bekijken. Wel wil Peter graag minimaal 20 deelnemers om zijn project breed onder de aandacht te kunnen brengen. Excursiedeelnemers dienen zich wel van te voren aan te melden. Na aanmelding wordt ook de exacte locatie bekend gemaakt.

Aanmelden kan per e-mail bij Wietze van der Meulen (info@dutraco.frl) of 06- 51559832 (telefonisch of WhatsApp).

Locatie: Erf van Peter de Boer, exacte locatie volgt na opgave.
Datum: zaterdag 14 september 2024
Tijd:  10.00 uur.   Vertrek Gorredijk 09:30 uur (De Skâns)
Kosten leden gratis, niet leden 5 euro2

5 oktober 2024

Vogels tellen met Natuurvereniging Geaflecht en vogelringstation Menork
Op zaterdag 5 oktober kunt u samen met deskundige leden van vogelringstation Menork en Natuurvereniging Geaflecht vogels waarnemen en tellen. U doet dit dan samen met meer dan 100 andere vogelwerkgroepen verspreid over ons land. In totaal tellen zij op ongeveer 150 verschillende plaatsen in Nederland zoveel mogelijk vogels. Daarnaast zullen er ter plaatse ook trekvogels geringd worden door vogelringstation Menork, als de weersomstandigheden daarvoor geschikt zijn. Een bijzondere gelegenheid om trekvogels eens van dichtbij te kunnen zien.

Om bij deze plek te komen, dient u in Terwispel de reed Kolderveen (aan de noordzijde van de Nieuwe Vaart) te volgen, tot net over de flapbrug, daar ziet u aan de rechterhand op de polderdijk de tellers wel staan. U kunt hier geen auto parkeren, die dient u achter te laten aan het begin van de onverharde weg, vandaar is het nog ongeveer 500 meter lopen. Beter is het om met de fiets te komen. Laarzen en een goede verrekijker zijn aan te bevelen.

Locatie: Venebuurt bij Terwispel 
Datum: Zaterdagmorgen 5 oktober 2024
Tijd: 08.00 – 12.00 uur
Kosten: Geen kosten