Artikelen uit de Geaflecht
Fotoreis korhoen en auerhoen in Noorwegen april 2017 

Dinsdag 18 april 2017 vlogen ondergetekende samen met Anton Huitema en Izaak de Vries om 07.00 uur met de KLM vanaf vliegveld Schiphol Amsterdam naar vliegveld Oslo Gardemoen om daar vervolgens om 08.45 uur te landen. Het doel van deze 4-daagse reis was o.a. om foto’s te maken van de balts van de korhoen en de auerhoen.

Twee eerdere pogingen om de balts van de korhoen te fotograferen waren al gelukt in 2014 in Zweden en in 2016 op dezelfde locatie als waar we nu heen gingen in Noorwegen. De balts van de auerhoen fotograferen was tijdens deze 2 vorige reizen niet gelukt. We hadden de reis geboekt bij Floris Smeets. Een Nederlander die al ruim 7 jaar in Noorwegen woont. Floris is er na zijn studie wildlife management blijven wonen en heeft nu van het gidsen van o.a. fotoreizen zijn beroep gemaakt. Floris is een zeer bekwame, kundige en behulpzame gids die altijd zijn uiterste best doet om het zijn gasten optimaal naar de zin te maken. Op zijn website is www.ynn.no staat de tourkalender van de verschillende reizen en nog veel meer informatie waaronder een pagina met foto’s from previous guests waarop ook een aantal foto’s van onze reis zullen worden geplaatst.

Ophet vliegveld aangekomen stond een Finse vriendin van Floris, welke ecologie studeert in Noorwegen, samen met Floris op ons te wachten en bracht ons vervolgens naar onze accommodatie in het kleine plaatsje Deset op ongeveer 165 km afstand van het vliegveld . Floris wachtte nog ruim twee uren op het vliegveld op de vierde gast, de Nederlander Fred van Wijk uit Ede.

Deset is gelegen ten oosten van de plaatsen Lillehammer en Hamar tegen de Zweedse grens aan. Het betreffende gebied is zeer dun bevolkt en de ontvolking is nog steeds aan de gang, omdat er in deze streek zeer weinig werkgelegenheid is . Er is ook alleen een elektriciteitsnet aanwezig en geen gasnet. Dat het gebied zo rustig is, is voor de natuur en de natuurliefhebber natuurlijk alleen maar gunstig!! Na een rit van ongeveer twee uren door een overweldigend landschap kwamen we aan bij onze accommodatie. Een mooi, maar toch eenvoudig, karakteristiek Noors houten huis behorende bij het Rena Fiskecamp.

Buiten ons drietal was er nog de eerder genoemde vierde gast nl. Fred van Wijk. Een zeer gedreven enthousiaste natuurfotograaf uit Ede die al op zeer veel plekken op de wereld is geweest om natuurfoto’s te maken. Fred heeft een eigen prachtige website www.FredvanWijk.nl waarop o.a. schitterende fotos van zijn vorige reizen te zien zijn. Fred kwam om vier dagen te proberen om de auerhoen te fotograferen tijdens de balts. Het gebied waar we fotografeerden is van een landeigenaar die ruim 42.000 ha aaneengesloten grond in bezit heeft en die in een prachtige familiewoning anno 1880 woont. Floris is de enige persoon die toestemming heeft om fotohutten in dit gebied te plaatsen en daar gasten op commerciële basis in te laten verblijven.

De stand van zowel de korhoen als de auerhoen was dit seizoen gemiddeld. Op de baltsplaats van de korhoen baltsten maximaal 16 hanen en op de baltsplaats van de auerhoen 7 hanen. De baltsplaats van de auerhoen lag op een hoogte van 370 meter en die van de korhoen op 660 meter. Vanwege het hoogteverschil was de temperatuur tijdens ons verblijf op de baltsplaats van de korhoen in de nacht -10 graden Celsius en op de baltsplaats van de auerhoen -3 graden Celcius.

Overdag lag de temperatuur alle 4 dagen ongeveer tussen de 10 en 12 graden met veel zon. De stand van de ruigpoothoenders, waartoe de korhoen en de auerhoen samen met het hazelhoen en het alpensneeuwhoen en moerassneeuwhoen behoren, wordt voornamelijk bepaald door de muizenstand. In een muizenpiekjaar komen er veel jonge vossen tot wasdom omdat er dan veel voedsel beschikbaar is waardoor de worpen groot zijn. Als de muizenstand vervolgens ineenzakt zijn er wel veel vossen maar weinig muizen waardoor de vos zijn menu moet aanpassen en zich dan voornamelijk voedt met poolhazen en ruigpoothoenders en hun legsels. Zowel de korhoen als de auerhoen worden in dit gebied nog steeds bejaagd. Ondanks de jacht is de stand is nog steeds stabiel. Er worden in Noorwegen geen drijfjachten toegestaan omdat de stand van het wild hiervoor te laag is. Van de Noren in het gebied waar wij verbleven jaagt ruim 80 % van de bevolking. De Noren staan over het algemeen zeer negatief tegenover predatoren. Vossen worden geklemd en geschoten en er worden Jack Russels in de burchten met jonge vossen gelaten, waar dezen de jonge vossen doodbijten. Ook wordt er nog op grote schaal illegaal vergiftigd aas uitgelegd waar veel verschillende soorten predatoren vervolgens het slachtoffer van worden.

Het vinden van een baltsplaats van de auerhoen vergt veel tijd en terreinkennis. De baltsplaatsen worden door Floris gevonden door op sneeuwschoenen potentieel geschikte baltsplaatsen (oud grove dennen bos met en ondergroei van fijnspar) te bezoeken in februari/maart nadat er sneeuw is gevallen en het daarna enkele dagen niet meer gesneeuwd heeft. De baltsplaatsen worden dan gevonden door het zoeken naar plekken met veel verse uitwerpselen en veertjes onder de bomen. De baltsplaatsen van de korhoen zijn veel gemakkelijker te vinden door ’s morgens vroeg vanaf een uur of 04.00 uur bij veentjes te horen naar het geluid van de korhoenders dat bij windstil weer tot op een afstand van 2 km is te horen. De exacte baltsplaats kan dan eenvoudig gevonden worden door de vogels te observeren en de exacte plek door het zoeken naar veertjes en uitwerpselen. Wat betreft de auerhoen is het zo dat lang niet elke ontdekte baltsplaats geschikt is om er een fotohut bij te plaatsen. Meestal omdat de baltsplaats te moeilijk is om te bereiken of dat de baltsplaats niet open genoeg is om er fraaie opnamen te kunnen maken.

Als je wel een goede auerhoen baltsplaats hebt gevonden dan is het nog zeer moeilijk om de auerhoen te fotograferen. De auerhoen is zeer schuw en is erg gevoelig voor verstoring. Elke haan heeft op de baltsplaats een baltsplek van ongeveer 1 ha en deze plek kan gedurende de baltsperiode ook weer in ruimte veranderen. Ook het feit dat de haan in de avond al komt aanvliegen en in een boom op de baltsplaats gaat zitten maakt het er niet gemakkelijker op. Als je in de foto-tent zit en je maakt het geringste geluid dan kan dat voor de auerhaan al aanleiding geven om uit de boom te vliegen om vervolgens die dag niet meer op de baltsplaats terug te keren. Als de auerhoen eenmaal in de boom zit (meestal op zware takken van de grove den) dan luistert hij de hele avond en nacht naar andere hanen op de baltsplaats en roept zelf ook. Als de haan vindt dat het veilig is dan komt hij om een uur of 4 in de morgen naar de grond om daar vervolgens te baltsen. Als hij baltst is het zeer belangrijk om eerst met de camera op de stille opname stand en enkelbeeld te fotograferen (indien deze opties mogelijk zijn met je camera). Als de haan net baltst dan is het ook belangrijk om in het begin pas aan het einde van zijn roep een foto te maken. Hij heeft dan heel even zijn ogen dicht en is ongeveer 1 seconde doof . Maak je meteen teveel foto’s en vertrouwd de haan het niet dan gaat hij er vandoor om vervolgens die morgen niet meer terug te keren. Je moet het gedrag van de haan steeds goed observeren en als hij het geluid van de camera accepteert dan kun je opnamereeksen met hoge snelheid achter elkaar aan maken. Als het in de avond te hard waait dan komt de auerhaan helemaal niet naar de baltsplaats omdat hij dan niet in een boom kan landen en niet goed kan horen of er eventueel predatoren in de buurt zijn.

Dinsdag 18 april
Noorwegen

Ondergetekende werd vandaag om 18.00 uur samen met Fred van Wijk naar de baltsplaats van de auerhoen gebracht. Tijdens de rit er naartoe zagen we om 18.15 uur een auerhaan in het bos lopen op ongeveer 30 meter afstand van de weg. Helaas ging deze er snel vandoor nog voordat Floris (die zijn camera met telelens altijd in de auto paraat heeft liggen) hem op de foto kon zetten. Om 19.00 uur zaten we na een vrij zware wandeling (eerst over een grindweg vrij steil omhoog lopen en vervolgens over een heuvel en daarna over vrij vlak terrein) in de 2 fototenten die bijna tegen elkaar aan stonden.

Vervolgens werden wij door Floris volledig geïnstalleerd (de statieven goed plaatsen enz.) en ons nog voorzag van enkele tips over hoe we ons in de fototenten moesten gedragen. Tijdens de avond hoorde ondergetekende geen enkele haan invliegen, maar Fred vertelde later dat hij er wel een had gehoord die in een boom vloog. Om 05.00 uur verscheen er een schitterende oude baltsende auerhaan recht voor de hutten en vervolgens vlogen er in zeer korte tijd vanuit alle hoeken in totaal 10 hennen naartoe die na ruim een uur plotseling allemaal opvlogen en in de bomen rondom de baltsplek gingen zitten. Fred fotografeerde met een professionele Nikon D5 camera in combinatie met een zeer lichtsterke telelens en kon met een ISO instelling van 5000 direct om 05.00 uur al fotograferen. De hennen renden druk om de haan heen en Fred kon hier prachtige opnamen van maken. Zelf kon ik nog niet fotograferen, omdat er met mijn semi professionele Canon 70-D camera, met een instelling van maximaal 1600 ISO, gefotografeerd kan worden en er voor mij nog onvoldoende licht was om te fotograferen. Dus er zat niets anders op dan eerst te wachten. De auerhoenders konden op ooghoogte gefotografeerd worden omdat ze op een verhoging voor de fototenten liepen. Om 05.45 uur was er redelijk wat licht maar kon de telelens niet door de opening van de tent worden geschoven omdat er op dat moment een auerhen op ongeveer 6 meter afstand zeer waakzaam recht naar de fototent stond te kijken. De lens op dat moment door het gat schuiven had alles verpest en mogelijk een vuistslag van de andere fotograaf in mijn gezicht!!. Zodra er een van de auerhoenders op de baltsplaats een alarmroep laat horen en vervolgens wegvliegt dan volgen hoogstwaarschijnlijk alle andere auerhoenders op de baltsplek. Om 06.03 uur liep gelukkig ook dit hennetje naar de haan waar reeds 9 andere hennen bij liepen en kon de telelens door de opening geschoven worden om te fotograferen. Ondanks een belichtingstijd in het begin van 1/12 seconde en ISO 1600 konden een aantal zeer fraaie fraaie opnamen van de baltsende auerhaan in de sneeuw worden gemaakt. Om 06.10 uur vlogen alle hennen plotseling de bomen in rond de baltsplaats om vervolgens die morgen niet meer op de grond te komen. Ondergetekende kon gelukkig nog wel enkele fraaie opnamen maken van een hen in de top van een grove den. De haan konden we tot 06.19 uur fotograferen waarna hij uit beeld verdween om vervolgens om 07.22 uur opnieuw voor onze fototenten te verschijnen en om 07.25 uur weer te vertrekken. Om 08.15 uur kwam de auerhaan nog heel even voor de laatste keer deze morgen voor onze fototenten, maar dit was te kort om er zelfs 1 foto van te maken. Er werd deze morgen op minstens 4 andere plekken rondom deze baltsplaats geroepen door andere hanen en om 09.15 uur was het helemaal stil op de baltsplaats. De auerhaan die we gefotografeerd hadden was de hoofdhaan. Dit is de sterkste en vaak oudste haan en deze baltst altijd in het centrum van de baltsplaats. Vrijwel alle hennen die op de totale baltsplaats komen (de territoria van de verschillende hanen liggen tegen elkaar aan) worden door de zgn. hoofdhaan gedekt. Een auerhaan is pas na 3 jaar volwassen en de levensverwachting in het wild bedraagt tussen de 10 en 11 jaar. Een jonge haan heeft nog afgeronde staartveren. Deze zijn bij een oude haan recht afgesleten en wat wit op de onder vleugels. Ook wordt de snavel naarmate de haan ouder word groter en krommer en de groene plek op de borst is feller van kleur bij oudere hanen. Floris kwam ons om 10.30 uur ophalen nadat we 15 uur in de fototenten doorgebracht hadden. Het was zeker de moeite waard!! 

 

Anton en Izaak zaten deze morgen samen met Floris met -10ᵒC op de korhoender baltsplaats die hemelsbreed op ongeveer 1 km afstand van de auerhoenbaltsplaats ligt. Er word hier liggend vanuit een tentje, liggend in je slaapzak, gefotografeerd met het statief helemaal plat op de grond, zodat je de korhoenders op ooghoogte kunt fotograferen. Je kunt ook kiezen voor een hoger standpunt, maar dieren op ooghoogte fotograferen geeft meestal het mooiste resultaat. Om 21.30 uur zaten ze in de fototenten die vlak naast elkaar staan. Om 04.45 uur kwamen de korhoenders op de baltsplaats. 

Voordat de korhoenders naar de baltsplaats vliegen verzamelen ze zich aan de rand van het veen waarop ze baltsen. Er was deze morgen veel activiteit op de baltsplaats o.a. veel vechten en roepen omdat er ook 5 hennen op de baltsplaats verschenen deze ochtend. Om 05.25 uur was het licht genoeg om fraaie opnamen te maken. Om 07.30 uur hield de balts op. Er werden prachtige opnamen gemaakt waaronder veel van vechtende hanen. Izaak had besloten om de volgende dag een rustdag te houden, maar ging woensdagavond wel mee met Floris om Fred van Wijk naar de auerhoen baltsplaats te brengen. Daarna reden ze samen nog wat rond in de omgeving en zagen langs de weg hier en daar wat sprongetjes reeën. Izaak fotografeerde nog een fraaie reebok met een reeds geveegd zesender gewei die vrij dicht langs de weg stond.

Woensdag 19 april
Baltsende korhaan

Vandaag zelf met Anton en Floris naar de korhoenderbaltsplaats gegaan. Floris installeerde ons maar ging zelf niet fotograferen. Om 22.00 uur lagen Anton en ondergetekende in de fototenten. Vanaf 05.00 uur viel er in korte tijd in totaal ruim 5 cm sneeuw wat hele bijzondere foto’s opleverde. De sneeuw bleef vanwege de kou liggen in de bomen langs de rand van het veen waarop de korhoender baltsplaats ligt. Om 04.45 uur verschenen er 7 korhanen voor de fototenten en om 05.25 uur waren het er in totaal 11. 

Om 05.30 uur zag ondergetekende een vreemd donkerbruin zoogdier rechts van de fototenten lopen. Het leek of er in zijn poten geen botten zaten zo slingerde hij met zijn lichaam. Ik dacht in eerste instantie dat het een hond was, maar het bleek een veelvraat te zijn. Omdat er niet genoeg licht was om een goede foto van de veelvraat te maken, de lens nog niet door het gat in de tent was gestoken, en de korhoenders al voor de tent zaten werd er geen foto van de veelvraat gemaakt. Ik wou de korhoenders niet wegjagen door de lens plotseling snel door het gat te steken en op het statief te plaatsen. Ook was ik in de veronderstelling dat Anton de veelvraat ook had gezien, maar deze vertelde later dat hij de rechterkant van de baltsplek niet goed in het zicht had vanwege de andere kijkhoek vanuit zijn fototent. Achteraf had ik Anton moeten roepen en de camera met de telelens erop snel door het gat moeten steken en op het statief bevestigen. De korhoenders zouden hoogstwaarschijnlijk wel weer teruggekomen zijn maar dat is altijd achteraf!! Het gaat allemaal erg snel. Floris had in de 7 jaren dat hij in Noorwegen woont nog nooit een veelvraat gezien. Echter de vorige dag had hij in de sneeuw op de auerhoenbaltsplaats, op ongeveer 1 km afstand van de korhoenbaltsplaats, verse voetprenten van de veelvraat gevonden. De veelvraat is de grootste Europese vertegenwoordiger van de marterfamilie en leeft behalve in de voortplantingstijd solitair in een zeer groot territorium. Hij is niet erg snel, maar vertrouwd op zijn ongewone moed bij het verdrijven van andere roofdieren bij hun prooi. Hij beschikt over enorme tanden en klauwen. Zelfs een bruine beer laat bij zijn komst het karkas liggen en gaat er vandoor. Voor de mens is de veelvraat niet gevaarlijk, tenzij hij verstoord word als hij jongen heeft. In Noorwegen heeft men meer dan 100 jaar pogingen gedaan om de veelvraat uit te roeien. Er werden zelfs premies uitbetaald voor ieder gedood exemplaar. Het uitroeien is gelukkig niet gelukt. Vorig jaar kwam er op 25 april 2016 tijdens het fotograferen van korhoenders op dezelfde plek als nu om 05.30 uur een vos naar de baltsplaats lopen. De vos maakte geen enkele indruk op de korhoenders. Heel even waren ze stil evenals nu bij de komst van de veelvraat, waarna ze weer volop verder baltsten. De vos en nu de veelvraat hadden waarschijnlijk snel door dat ze geen enkele kans maakten om een korhoen te grijpen, maar voor hetzelfde geld had er een gewond of verzwakt exemplaar bij gezeten. Ze verdwenen beidde keren weer snel het bos in. Floris had met zijn professionele camera veel minder licht nodig dan ondergetekende (omdat hij zijn ISO veel hoger kon zetten dan ik met mijn camera en dan nog kwalitatief goede foto’s kon maken) en kon door de camera met de lopende vos mee te draaien enkele fraaie opnamen maken. Vanaf 06.00 uur werd het iets lichter en konden we fotograferen. Er verschenen deze ochtend helaas geen hennen op de baltsplaats en de hanen zaten ver van de fototenten af. Om 07.00 uur vlogen de korhanen allemaal weg om vervolgens niet meer terug te keren deze ochtend.

Anton en ondergetekende verlieten om 09.00 uur de fototenten. Onderweg naar de auto zagen we een visarend die bezig was zijn nest in orde te maken en hoorden we een havik roepen aan de rand van de korhoenderbaltsplaats. De visarend die hier broedt jaagt normaal in een meer dat barstensvol zit met forellen, maar dit meer was nog bevroren en dus werd er nu op een grote rivier gevist. Het meer ligt op ongeveer 800 meter afstand van het visarend nest en als er jongen zijn dan wordt hier de vis weggehaald. Het nest word al 42 jaar door visarenden gebruikt. Fred van Wijk had afgelopen nacht weer bij de auerhoenbaltsplaats gezeten. Er kwam echter geen enkele auerhoen voor de fototent.

Donderdag 20 april
Goudvink mannetje

Vandaag ging ondergetekende samen met Fred van Wijk opnieuw naar de auerhoen baltsplaats, waar op de centrale plek op de baltsplaats 2 fototenten naast elkaar stonden. Anton had vandaag een rustdag en Izaak had besloten om dit keer niet in de avond, maar ’s morgens vroeg samen met Floris naar de korhoender baltsplaats te gaan. Izaak en Floris hadden samen besloten om de korhoenders ditmaal met tegenlicht te fotograferen omdat de weersomstandigheden hier uitermate geschikt voor waren. 

Izaak maakte vandaag vanuit een fototentje vlak naast ons huisje op een voerplek met zonnebloempitten prachtige foto’s van vinken. Deze zaten op een door hem zelf geplaatst prachtig bemost takje. Toen Floris die middag de tenten had omgekeerd waren er twee visarenden bij het nest aan de rand van het veen waar de korhoender baltsplaats zich bevind. Om 19.30 uur zaten we in de hutten op de auerhoenbaltsplaats en om 20.45 uur vloog de eerste auerhaan naar de baltsplaats om vervolgens op een tak van een grove den te landen. Later volgden er nog minimaal 2 hanen. Vanaf 04.20 uur begon de eerste auerhaan te baltsen en later in totaal 5 hanen. Helaas niet voor de fototenten, maar om ons heen. Om 05.30 uur op het stoeltje in de hut plaatsgenomen om eventueel foto’s te maken. Om 06.00 uur waren er recht voor onze fototenten 2 auerhoenders die achter elkaar aan renden en om 06.03 uur stond er een haan een paar seconden om de hoek van een grove den naar de fototenten te kijken. Helaas weer zonder dat we hem konden fotograferen. We konden wel foto’s maken van 2 verschillende hennen die beidde op een andere plek in een grove den zaten.

Op vrij kleine afstand van onze fototenten werd er stevig gevochten door 2 auerhanen en toen we later op deze plek keken lag er overal bloed. Meestal liggen er na een gevecht ook veel veren maar deze konden we niet vinden. Ook werden er verse sporen van een veelvraat in de sneeuw gevonden. De balts was om 09.30 uur over en om 11.00 uur verlieten we de fotohutten.

Opnieuw was het ons niet gelukt om de auerhaan baltsend te fotograferen. Gelukkig dat het op 18 april wel gelukt was om hem te fotograferen. Totaal tijdens 5 pogingen (1 keer in 2014, 2 keer in 2016, en 2 keer in 2017) slechts eenmaal de auerhaan 10 minuten lang gefotografeerd na totaal ongeveer 75 uren in een fototentje te hebben doorgebracht. Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat!!!

Izaak en Floris maakten deze ochtend prachtige foto’sv an korhoenders in tegenlicht. Er kwamen deze ochtend ook weer 5 hennen naar de baltsplaats. Ook landden er deze ochtend twee kraanvogels op het veen die ook nog gingen paren. Dit schouwspel kon door Izaak gefotografeerd worden. Tijdens de rit terug naar het huisje zagen Floris en Izaak nog 2 auerhoenvrouwtjes lopen langs een grindweg. Ze lopen daar om kalk op te nemen voor de eieren en als maalsteen om o.a. de grove den naalden die ze eten te vermalen. Toen er 1 van de 2 opvloog kon Floris er vanuit de auto een schitterende opname van maken. Donderdagavond, nadat Floris ondergetekende en Fred naar de auerhoender baltsplaats gebracht hadden, maakte Floris met Anton en Izaak nog een autoritje door de omgeving en zagen ze een sperweruil die in een boomtop zat. Ook werden er een paar sprongetjes reeën gezien. De eerste sprong die ze zagen bestond uit drie exemplaren maar deze stonden ver van de weg om goed te kunnen zien of het bokken of geiten waren. De tweede sprong stond vrij dicht langs de weg en bestond uit twee bokken in bastgewei en twee geiten. Anton kon van deze reeën een paar foto’s maken. Overdag zagen we nog een eekhoorn die bij een vogelvoerplaats vlakbij ons huisje rondscharrelde. Anton zat vandaag ’s morgens een paar uurtjes in het fototentje bij ons huisje bij de voerplek met zonnebloempitten en maakte prachtige opnamen van goudvink, keep, koolmees, vink en roodborst met een mooie egaal gekleurde achtergrond vanwege de dorre vegetatie.

Vrijdag 21 april
De fotohutten op de korhoen baltsplaats

Anton, Izaak en ondergetekende hadden besloten om niet vanavond maar morgenvroeg met z’n drieën naar de korhoender baltsplaats te gaan. Het grote voordeel is dat je dan niet zo lang in de fototent hoeft te liggen wachten totdat de korhoenders voor de tenten verschijnen.

We hadden voor alle vier dagen slaapzakken gehuurd van Floris die zeer comfortabel en warm waren. Na eerst de nodige biertjes en cola te hebben gedronken sliepen we eerst een paar uurtjes om vervolgens om 02.15 uur op te staan. Om 02.45 uur bracht Floris ons naar de korhoenderbaltsplaats waar we met behulp van (hoofd)lampjes de weg zochten door het bos aan de rand van het veen. De wind was vandaag van richting veranderd en was stormachtig. Eerder op de avond was Floris ruim 2 uren bezig geweest om de tenten om te draaien.

Deze stonden nog met de opening naar de zon toe voor de tegenlichtopnamen van de voorgaande ochtendsessie. Na een kwartier rijden kwamen we om 03.00 uur aan bij de baltsplaats, waarna we na een wandeling door het bos aan de rand van het veen om 03.35 uur bij de fototenten aankwamen. Om 04.40 uur verschenen er 7 korhanen voor de tenten. Helaas begon het nog heviger te waaien en de tenten wapperden keihard. We waren zelfs bang dat ze kappot zouden waaien. Door het klapperen van de tenten vlogen de korhoenders al na een paar minuten weer weg van de baltsplaats. We waren allemaal bang dat de korhoenders die morgen niet meer op de baltsplaats terug zouden keren, maar tot onze grote vreugde was dat gelukkig niet het geval. Om 05.30 uur waren er weer vijf hanen en om 05.35 uur waren er elf hanen. Enige tijd later waren er maximaal veertien hanen op de baltsplaats aanwezig. Een aantal keren vlogen ze allemaal weg van de baltsplaats omdat er twee raven vlak boven de baltsplaats bleven rond vliegen. Helaas verschenen er deze morgen geen hennen op de baltsplaats, maar werd er toch veel door de hanen gevochten, met een piek ongeveer een half uur voordat ze om 08.00 uur vertrokken. Alle drie konden we prachtige opnamen maken onder goede lichtomstandigheden.

In de dagen nadat wij uit Noorwegen waren vertrokken werden er zes dagen achter elkaar elke morgen door de toen aanwezige gasten schitterende opnamen gemaakt vanuit alle fototenten op de auerhoen baltsplaats. Er waren in totaal 7 hanen en 17 hennen. Op 5 mei lag er nog steeds behoorlijk wat sneeuw op zowel de korhoender als de auerhoen baltsplaats. In een normaal jaar is de sneeuw rond half april verdwenen.

Nadat Floris ons naar het vliegveld had gebracht vlogen we om 17.15 uur terug van vliegveld Oslo Gardemoen om vervolgens om 19.15 uur weer op Schiphol te landen. Alle drie konden we terugzien op een zeer geslaagde fotoreis mede door het prettige verblijf met Fred van Wijk en door de uitstekende begeleiding van Floris Smeets. Die heeft er werkelijk alles aan gedaan om ons de fotokansen die zich voor deden zo optimaal mogelijk te laten benutten. Totaal makten we met z’n drieën ruim 6800 foto’s. Het huis waarin we verbleven was zeer comfortabel en warm en de verse maaltijden die Floris voor ons bereidde smaakten echt voortreffelijk. Echt een aanrader voor de serieuze natuurfotograaf die er geen moeite mee heeft om een aantal uren in een fototent te verblijven. De rustige omgeving en de natuur zijn echt overweldigend.

Mocht je na het lezen van dit verslagje belangstelling hebben om ook eens kor- en auerhoenders te willen fotograferen? Neem dan gerust contact met mij op voor verdere informatie. Of wat misschien nog gemakkelijker is om rechtstreeks met Floris Smeets contact op te nemen via zijn website www.ynn.no

Wim Andela
Van Wageningenstraat 43
8934 CH Leeuwarden
Tel.: 058-2882693
E-mail: w.andela1@kpnplanet.nl

Wim Andela / Verschenen in de Geaflecht van september 2017

« terug naar overzicht artikelen