13 april 2024
Het broedeiland is klaar

Er is de afgelopen maanden stevig gewerkt aan het drijvend broedeiland voor de visdieven en nu is het klaar! Twee vrijwilligers willen we toch even bij naam noemen: Tjeerd Geertsma en Harm van der Duim. Want zij hebben deze vlotten stuk voor stuk gemaakt. Vele dagen hebben ze gewerkt in de schuur van Staatsbosbeheer. Met hulp van SBB zijn de vlotten vervoerd naar het Natura2000 gebied Van Oordt’s Mersken, waar de Bouwespolder ligt. En op 13 april was het zover: de vlotten zijn naar het midden van de waterplas gesleept en samengevoegd met het proefvlot. Vier grote vlotten en een paar kleinere vormen nu een mooi broedeiland voor de visdieven. Eén van de vrijwilligers heeft van dit spektakel een verslag gemaakt.

Vlotten visdiefjes plaatsen
Natuurvrijwilligers op pad zien/horen altijd wat
Op deze zaterdag was er geen voetballen en zodoende een balletje bij mijn zoon Sjouke opgegooid of hij ook mee wou om visdiefjesvlotten te plaatsen. Nou, dat leek hem wel wat. Na de auto geparkeerd te hebben bij het gemaaltje aan Kolderveen in Terwispel-noord, liepen we zodoende rond tienen met 2 schoppen naar de onder water gezette Bouwespolder. Als snel hoorden we een bijzonder ratelend geluid. Dit bleek de roep van het mannetje van de Zomertaling te zijn. Helaas vloog hij vervolgens verstoord met zijn vrouwtje op maar voor ons kon de dag al bijna niet meer stuk. Een honderd meter verderop de volgende verassing; een zingende Nachtegaal. Niet voluit maar nog goed te herkennen. Ook de Blauwborst deed nog zijn best dus we kregen zeker een hartelijk welkom van onze gevleugelde vrienden om dat zo maar te zeggen.

Aan het werk
Na bij het water aangekomen te zijn, stonden Oebele, Tjeerd, Harm en Wiebren ons al op te wachten. Even later volgende Romke. Voor de vlotten geplaatst konden worden stond ons nog wel een klusje te wachten. Er stonden nog 2 bigbags met schelpen klaar om als toplaag op de vlotten te dienen. Dit om voor de visdiefjes toch een meer natuurlijke broedbiotoop te creëren. Met de schop werden de emmers met schelpen gevuld en de emmers werden vervolgens overhandig aan de “vlottenmannen” Oebele en Tjeerd die ze op de 3 vlotten leegstortten. Het leek wel aangenomen werk, zo hard werd er gewerkt. Zodoende waren van de bigbags na een uurtje alleen nog maar 2 lege zakken over en resteerde er nog maar 1 klusje; het plaatsen en verankeren van de vlotten op de juiste plek.

Vaartocht met vlot
Dat klusje bleek toch nog een behoorlijk tijdrovende klus te zijn. We beschikten namelijk maar over 1 klein bootje en het waaide behoorlijk. Zodoende werd vlot na vlot aan dat bootje vastgebonden en naar de bestemming verplaatst. Dat overvaren ging ook bijzonder. Eerst nog met de eerste riem en 1 schop, nadien met 2 schoppen toen ook de tweede riem stuk was. Krachtige roeiers zullen we maar zeggen. Daar de vlotten nogal veel wind vingen, bleek het handig te zijn om wat op te sturen tegen de wind in om zo toch op de gewenste plek uit te komen.

Jong geleerd, oud deed het al..
Sjouke mocht mee als vlotkapitein en kon zodoende alles van dichtbij bekijken. De beste stuurlui bleven, zoals gewoonlijk, op de wal achter. Onder het gehoemp van de Roerdomp werden de vlotten vervolgens onderling aan elkaar, aan enkele palen die nog in het water stonden en met beton
volgestorte emmers als anker op de gewenste plek gepositioneerd. Na een uurtje werd Sjouke door Tjeerd weer naar de vaste wal overgezet. In dat uurtje op het water had hij hele gesprekken met Harm gehad. Hij had zich prima vermaakt en dat is toch wel bijzonder als je als jongetje van 11 met allemaal 60-plussers op stap gaat. Of de vlotje nu spoedig door de visdiefjes zullen worden gebruikt is nog onzeker. Wel zeker is dat we een leuke en leerzame natuurochtend hadden. Wietze van der Meulen, 15.04.2024