Wetenswaardigheden net over de grens

George Meijners

Ringslang

Een kennis van ons – die iets verder dop in Baars woont, vertelde dat hij een slang achter de wasmachine had gevonden. Volgens hem zou het om een ontsnapt en dus vermoedelijk om een gevaarlijk exemplaar gaan. Voordat de slang weer was verdwenen, is er -ondanks de paniek – toch een foto van genomen. Daaruit bleek overduidelijk dat het om een ’gewone’ Ringslang ging.
Een week later alweer paniek. In een van de paardenboxen gleed een slang door het stro. De eigenaar van het betreffende paard wilde het beest al met een vork te lijf gaan. Uiteindelijk is de slang met behulp van een buis met draad en dus zonder lijfelijk contact, in de groencontainer beland. Ik heb hem daar, al sissend, onder in de container aangetroffen en uit zijn benarde positie bevrijd en losgelaten. Ook hier bleek het om een Ringslang te gaan.
Toen omstreeks juni de weilanden van Staatsbosbeheer werden gemaaid, vond ik de volgende dag een half afgekloofde Ringslang boven op de trekker. Vermoedelijk door het maaien gedood en opgepikt door een vogel.
 

 

Hazelworm

Dezelfde kennis had twee keer tijdens het hooien een Buizerd gezien met een Hazelworm in zijn klauwen. Op de openbare weg op het asfalt, vlak bij zijn boerderij vond ik een doodgereden en platgewalst restant van een Hazelworm. Dat waren dus al drie doden Hij is er dus nog: de Hazelworm

 

Kamsalamander

Dit voorjaar is er regelmatig gezocht naar de Kamsalamander in onze poel. Met schepnet, op zicht en ’s avonds met de zaklamp, vond ik er zonder moeite 10 stuks. Afgelopen nazomer heb ik een hele partij klinkers door de handen gehad en in totaal op meerdere plekken bij huis ongeveer 80 Kamsalamanders aangetroffen!

 

Wellicht volgend seizoen weer nieuws uit Overijssel.
 

 

« terug naar overzicht artikelen WARF-bulletin