17 september 2024
Geaflecht en Blom Bij Beets maken  zich hard voor natuurgebied De Dulf

Deze zomer presenteerden de Provincie en het Wetterskip aangepaste plannen over waterberging in De Dulf. Geaflecht  en burgerinitiatief ‘Blom Bij Beets’ (uit Nij Beets)zijn kritisch over de voornemens en hebben mondeling en schriftelijk hun zorgen geuit.

De Dulf is een natura 2000 gebied langs het Koningsdiep bij Nij Beets en Tijnje. Een polder met bijzondere planten en dieren (veel weidevogels), een parel  vol biodiversiteit.

U kunt de brief van Blom Bij Beets aan de Provincie Fryslân hier downloaden. 

Landbouwgrond als optie voor waterberging is toen (periode Henk Bleeker) niet meegenomen. Maar de omstandigheden zijn erg veranderd. Door de stikstofcrisis, de veenweideproblematiek, de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis en de waterkwaliteitscrisis zou het denken over landbouw en natuur moeten doen kantelen. In deze context zouden natuurgebieden niet zo maar blootgesteld mogen worden aan negatieve gevolgen van waterberging. Wij vinden dat alternatieve locaties voor waterberging anders dan natuurgebied De Dulf onderzocht moeten worden. Dit verzoek hebben we twee jaar geleden ook gedaan, maar daar is helaas tot op heden geen gehoor aan gegeven.

De agrarische gronden rondom De Dulf zijn door oxidatie van het veen als gevolg van het lage waterpeil voor landbouwkundig gebruik (aanmerkelijk) lager komen te liggen dan de natter gehouden en hierdoor minder ingeklonken land van De Dulf. Het lijkt ons niet voor de hand liggend om water op te vangen in een gebied als De Dulf dat zich verheft boven de omringende gronden.

De Dulf heeft last van verdroging en verzuring, en de Provincie en het Wetterskip willen dit in samenspraak met Staatsbosbeheer ook aanpakken door o.a. inlaat van beekwater mogelijk te maken en greppels te graven. Wij vinden echter dat het verbeteren van de condities in De Dulf en waterberging twee aparte vraagstukken zijn waarvoor ook twee -los van elkaar staande- oplossingen gezocht moeten worden. Het lijkt ons zeer onlogisch om aan de ene kant veel kosten te maken om de waterhuishouding in De Dulf te verbeteren en anderzijds het risico te nemen dat door de versnelde klimaatverandering De Dulf te lang en op een verkeerd moment onder water komt te staan waardoor de unieke ecologie van het gebied verloren gaat. Schade aan het gebied zoals het verdwijnen van planten en broedvogels kan niet hersteld worden, ook niet met een zak geld. Eventuele schade aan landbouwgrond kan daarentegen wél worden hersteld, en financieel worden gecompenseerd. De huidige plannen voor De Dulf bijten elkaar en zijn dus onlogisch. Daarom pleiten wij voor bezinning. Voor onderzoek naar de mogelijkheden van waterberging op landbouwgrond waarmee je de  stikstofuitstoot en bodemdaling reduceert en waarmee je ook nog eens ruimte voor herstel van de biodiversiteit en de weidevogelpopulatie creëert. Kijk naar een integrale aanpak en neem een programma als ‘Ruimte voor de Rivieren’ in het achterhoofd.

Het bestuur.