13 juli 2023
Groene Long te Gorredijk

Begin dit jaar werd er een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Opsterland, waarin men diverse plannen voor het dorp Gorredijk kon indienen (“De Gordyk oan set”). Wij kozen ervoor om een plan te bedenken betreffende het park De Wiken in Gorredijk. Volgens ons kon dat park, ook wel de Groene Long genoemd, wel een natuurlijke opknapbeurt gebruiken. En met ons plan wonnen we een geldprijs. Het plan mocht gerealiseerd worden! Nadat we vervolgens de nodige bureaucratische hobbels hadden genomen, zijn de werkzaamheden gestart. Voor de vakantie zouden de wandelpaden klaar zijn.

Het regionale blad Sa!! heeft hier een mooi artikel aan gewijd. Lees het artikel hieronder.

Hans ten Hoopen, Alicia Slot en Romke Oosterbaan keurden het halfverharde pad. Foto: Renske Woudstra

GORREDIJK Kijk, dit kon je anders nooit zien. En dat is precies de bedoeling van natuurvereniging Geaflecht. De prachtige waterpartij waar eenden zwemmen en insecten zoemen, ligt nu voor wandelaars vol in het zicht. Donderdag werd het nieuw aangelegde wandelpad in de Groene Long opgeleverd. Het is het begin van het prijswinnend Gea- flecht-projectidee De Groene Long Groener.

Werkgroepleden Romke Oosterbaan, Alicia Slot en Hans ten Hoopen hebben samen met een gemeenteambtenaar net het pas aangelegde pad goedgekeurd. Twee weken geleden begon de aannemer en nu is het klaar. In overleg met de gemeente is gekozen voor halfverharding. 
Alicia: “Er is dertig centimeter grond afgegraven.

Hierin is worteldoek en een laag puin aangebracht met daarop de halfverharding.” Het projectidee ontstond bij Alicia. “Een wandelaar zei eens tegen mij: dit is geen park want je kunt geen rondje lopen en je komt altijd op de openbare weg uit.” Op basis van het idee dat de Groene Long wel wat mooier, groener en aangenamer kan worden voor wandelaars, maakte Geaflecht een plan van aanpak voor het project ‘De Gordyk Oan Set’. Dit plan werd gehonoreerd met een uitvoeringsbedrag van 50.000 euro.

Wandellusjes
Het nieuw aangelegde pad van 230 meter bestaat uit wandellusjes die bestaande paden met elkaar verbinden. Romke: “We wilden ervoor zorgen dat je binnen het park kunt rondlopen zonder dat je op de openbare weg komt.” En omdat er een veelgebruikt fietspad dwars door het park loopt, wilden de initiatiefnemers ook dat er een pad zou komen dat deze drukte vermijdt. Wel zo veilig voor mensen met bijvoorbeeld een rollator of kinderwagen.

Wie bij de skatebaan aan de Hendrik Ringenoldusstrjitte het bestaande pad inloopt, kan nu rechtsaf slaan om de eerste lus van het meanderend nieuwe pad te volgen langs een waterpartij. Alicia: “We hebben gekozen voor de meanderende vorm om daarmee de vorm van de vijvers wat te volgen.”

Zicht over water
Even verderop is een eco-duiker in de vijver aangelegd. Hans: “Nu kijk je hier prachtig over het water. Het lijkt wat een Engels landschap. Dit kon je anders nooit zien.” Waar je even verderop naar rechts kijkt, ligt de bebouwing van de Hendrik Ringenoldusstrjitte vol in het zicht. Romke: “Hier willen we de woningen iets aan het zicht ontnemen door het planten van struiken.” Zo zijn er ook andere plekken in het park waar ze met slimme aanplant de parkbeleving willen vergroten. Niet door alle bebouwing aan het oog te onttrekken, maar door speelse doorkijkjes te creëren. Ook willen ze het statische uit de grasvlakten halen door aanplant van bomen.

Romke: “Over de beplanting zijn we als werkgroep nog aan het brainstormen. Daarna volgt overleg met de gemeente.” De gemeente heeft in ieder geval twee restricties, zo hebben ze doorgegeven. Het moet gaan om inheemse soorten die onderhoudsarm zijn. Op de wensenlijst staan in elk geval bloeiende bomen die insecten trekken, maar ook soorten die jarenlang kunnen doorgroeien omdat ze bestand zijn tegen de opwarming van de aarde.

Aanlegplan
Rond september-oktober komt Geaflecht met het aanlegplan van bomen en struiken waarop de aanbesteding voor hoveniers volgt. Romke: “We willen met de hovenier afspreken dat er een onderhoudscontract van drie jaar bij de prijs inbegrepen is. Want de gemeente doet het onderhoud van wat wij aanplanten niet.” Wat hen brengt op de vraag: hoe zit het met het beheer van de bestaande beplanting? Alicia: “Voor ons plan maakt het wel verschil als bestaande bomen er nog twintig jaar blijven staan of dat ze binnenkort gekapt worden.”  bron sa24.nl