6 mei 2024
Maai Mei Niet en Maai Mij Niet

Maai mei niet
U heeft vast wel eens gehoord van de slogan : MAAI MEI NIET. Hiermee worden burgers (maar ook overheidsinstellingen) opgeroepen hun gazon (of een deel van) in de maand mei niet te maaien. In gewoon gras zitten veel planten verborgen, die dan de kans krijgen tot bloeien. En dat zijn voor de insecten en vlinders belangrijke voedselbronnen. De website www.maaimeinietnederland.nl geeft hierover veel informatie.

Maai mij niet
Wij hebben een variant gekozen die in de openbare ruimte gebruikt kan worden. Met het bordje MAAI MIJ NIET attendeert u bermbeheerders en voorbijgangers op het belang van openbaar groen. Bovendien kunt u dit bordje ook buiten de maand mei gebruiken. De gemeente Opsterland beheert tientallen kilometers wegen én de bij behorende wegbermen. 

download hier de flyer !!

De wegbermen maken hierdoor een groot deel uit van de openbare ruimte. Een ideale kans om van deze groene stroken een bloemenparadijs te maken. Deze bloemrijke bermen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een thuis voor talloze insecten en kleine dieren die er hun voedsel en beschutting vinden. Deze dieren herinneren ons eraan dat de schoonheid van de natuur vaak te vinden is in de meest eenvoudige en onverwachte hoekjes van ons dagelijks leven.

Onze bermen zijn niet zomaar wildgroei maar juweeltjes van biodiversiteit. Het niet maaien van deze bermen is cruciaal voor het behoud van dit ecosysteem. Wanneer we de bermen regelmatig maaien, verstoren we niet alleen de natuurlijke groei, maar halen we ook de voedselbronnen weg voor vele insecten. Door ze te laten bloeien, helpen we de natuur in balans te blijven en genieten we zelf van de kleurenpracht die ze bieden. Wist u trouwens dat een paardenbloem voedsel biedt aan 107 soorten solitaire bijen?

Het mooie is dat iedereen een steentje kan bijdragen door een stuk berm (bijvoorbeeld voor je huis) van de gemeente te adopteren en hier inheemse bloemenmengsels te zaaien. Dit kan overal waar geen gevaarzetting is voor het verkeer. Om te laten zien dat een stukje berm gereserveerd is voor bloemen, bijen en vlinders kunt u onze “MAAI MIJ NIET”   bordjes plaatsen, om te voorkom dat deze ecologische paradijsjes onverhoopt toch worden gemaaid. De gemeente staat hier niet onwelwillend tegenover. Wel is het zaak dit even te melden aan de afdeling groenbeheer van de gemeente zodat zij het kunnen verwerken in hun onderhouds plannen. U kunt de “Maai mij niet” bordjes hier downloaden en uitprinten. Om het watervast te maken kunt u het beste even een plastiek hoesje er omheen doen.

O ja…. En maak er gerust wat foto’s van en stuur ze naar ons. We zijn erg benieuwd hoe het is geworden!