30 september 2023
Verslag van de trekvogeltelling

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de najaars vogeltrektelling Eurobirdwatch. Dit gebeuren wordt in veel Europese landen ieder jaar in het eerste weekend van oktober (deze keer was dat 30 september)  gemonitord. Zo wil men inzicht krijgen in de aantallen vogels die onderweg gaan naar hun winterverblijfplaats. Het zijn massale, indrukwekkende vogelbewegingen die een kijkje geven in het mysterie van de trekvogels. Miljoenen vogels op reis die in het voorjaar terugkeren naar hun broedverblijven.  En het is onderhand ook traditie dat wij als Natuurvereniging Geaflecht in samenwerking met vogelringstation Menork meedoen aan deze jaarlijkse trekvogeltelling. Belangstellenden worden uitgenodigd om eens kennis te maken met deze jaarlijkse trek onder begeleiding van ervaren vogelkenners/tellers.

Helaas viel de belangstelling wat tegen en konden de aanwezige vogelaars zich geheel wijden aan het determineren en tellen van vogels. Dat de belangstelling tegenviel was niet te wijten aan het weer, een zonnetje maakte het aangenaam vertoeven aan de Schipsloot in de Venebuurt boven Terwispel. Er was er genoeg te beleven aan vogelleven al vielen de aantallen in verhouding tot vorig jaar wel wat tegen. Behalve het heldere weer is ook de wind en windrichting van belang voor de vogeltrek. Helaas stond te windrichting wat “verkeerd” waardoor de grote aantallen vogels waarschijnlijk wat uitbleven. Vliegen met rugwind gaat nu eenmaal gemakkelijker.

Maar zoals gezegd viel er genoeg te beleven. Zo liet de bruine kiekendief zich meerdere keren uitgebreid bewonderen en konden we op de valreep nog genieten van twee zeearenden die voorgrote onrust zorgden in het vogelwereldje aldaar. Ook de havik liet zich nog even zien. Al met al tochweer een genoeglijke morgen in de natuur waar toch elke keer weer genoeg te beleven en te leren valt. Hieronder een tabel met de totale score van de vogels die zijn geteld.

Waarneming
43 vogelsoorten, totaal 860
c) Geaflecht/T.Geertsma

Trekvogeltelling
Impressie trekvogeltelling 3 okt 2020