10 juli 2024

Takkelingen in de tuin

Hoort u nachts in juni/juli wel eens vreemde, geheimzinnige geluiden komen vanuit een boom in uw tuin? In de tuin van Tjeerd Geertsma hebben ze dat meegemaakt. En Tjeerd wist: de kans is groot dat er dan jongen van de Ransuil vertoeven.

Met een hoog klagelijk gepiep houden ze contact met hun ouders. En dat kunnen ze uren volhouden!  Het geluid is opvallend en bijna met niets te verwarren. Geen enkele geluid lijkt op dat van jonge ransuilen. Jonge, bijna vlieg vlugge, ransuilen zijn erg beweeglijk. Ze klimmen en klauteren van de ene tak naar de andere en worden daarom ook wel takkelingen genoemd. Ze vallen met regelmaat uit het nest of van een tak, maar dit is vrij normaal voor takkelingen.

Met hun scherpe nagels zijn ze in staat de boom weer in te klimmen. En anders worden ze door de ouders op de grond gevoerd. Overdag zijn ze vrij stil en zitten ze goed verscholen tussen de bladeren. Deze takkeling zat goed verscholen in een kastanjeboom. Alleen een kleine beweging verraadde hem…net genoeg om een mooie foto te maken.  Op ons youtube kanaal vindt u nog een kort filmpje waar de takkeling druk bewegend is te zien.

Meer informatie:   Ransuil